در حال بارگذاری ...
دوشنبه 8 اردیبهشت 1404
nus.ac.ir

آیین نامه ها و قوانین

آیین نامه ها و قوانین

 

 

آیین نامه آموزشی دانشکده

* مقدمه

رشد روزافزون پیشرفت های علمی در جهان امروز همراه با تحولات شگرف صورت گرفته در آن، ضرورت توجه به برنامه ریزی دقیق، اساسی و منطبق با واقعیت های موجود و سند چشم انداز بیست ساله جمهوری اسلامی ایران را بیش از پیش روشن ساخته است. در افق بلند این چشم انداز، جامعه ایرانی دارای ویژگی هایی است که بخش مهمی از آن، در قلمرو سیاست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری قرار دارد. برای تحقق چنین رسالتی، لازم است تمامی امکانات و ظرفیت های آموزشی کشور بسیج شود و با نقد و بررسی وضعیت موجود و نوسازی آن، برای پاسخگویی به نیازها و ارتقای سطح کیفی برنامه های آموزشی تلاش لازم انجام پذیرد. به این منظور، به استناد بندهای 2، 8 و 12 ماده 3 آیین نامه شورای عالی برنامه ریزی آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری (مصوب 28/7/93)، آیین‌نامه زیر تدوین و به اجرا گذاشته می­شود:

* ماده 1

هدف از تدوین این آیین‌نامه، تنظیم امور آموزش دانشگاه برای تربیت نیروی انسانی متخصص، متعهد و متناسب با نیازهای جامعه و ایجاد  هماهنگی در فعالیت‌های آموزشی دانشگاه ها و موسسه های آموزش عالی کشور و استفاده بهینه از ظرفیت‌های موجود در ارتقای کیفیت آموزشی دانشجویان است.

* ماده 2

تعاریف

وزارت: منظور وزارت علوم، تحقیقات وفناوری است.

دانشگاه : منظور هر یک از دانشگاهها و مؤسسه‌های آموزش عالی و پژوهشی (اعم از دولتی و غیردولتی) است که دارای مجوز تاسیس از مراجع ذی­ربط بوده؛ و مجری هر یک از دوره‌های کاردانی، کارشناسی ناپیوسته و کارشناسی پیوسته هستند.

 

آموزش رایگان منظور آموزش دانشجو در طول سنوات مجاز دوره تحصیلی بدون پرداخت هزینه در دانشگاه هایی است که از بودجه عمومی دولت استفاده می­کنند.

دانشـجـوفردی  است که در یکی از دوره های آموزش عالی برابر ضوابط معین، پذیرفته شده، ثبت نام کرده ، و مشغول به تحصیل است.

حضوری : منظور شیوه ای از آموزش است که دانشجو به ‌صورت تمام وقت درفعالیت های آموزشی دانشگاه شرکت ‌می­کند.

غیر حضوری : منظور شیوه­ای از آموزش است که حضور فیزیکی دانشجو در فعالیتهای آموزشی الزامی نیست.

نیمه حضوری: منظور شیوه­ای از آموزش است که بخشی از آن به صورت حضوری و بخشی از آن به صورت غیرحضوری انجام می­شود.

راهنمای آموزشی: عضو هیات علمی آگاه و مسلط به امور آموزشی است که از سوی دانشگاه انتخاب می‌شود تا راهنمای تحصیلی دانشجو از تاریخ ورود تا دانش­آموختگی باشد.

برنامه درسی: منظور مجموعه به هم پیوسته­ای از دروس هر رشته تحصیلی است که هدف مشخصی را دنبال می­کند و برنامه آن توسط شورای عالی به تصویب رسیده است.

واحد درسی: میزان درسی است که مفاد آن برای هر واحد نظری 16 ساعت، عملی یا آزمایشگاهی 32 ساعت، کارگاهی یا عملیات میدانی (بازدید علمی) 48 ساعت، کارورزی یا کار در عرصه 64 ساعت و کارآموزی 120 ساعت در طول یک نیمسال تحصیلی یا دورة تابستانی و طبق برنامه درسی مصوب اجرا می‌شود.

درس جبرانی: درسی است که به تشخیص گروه آموزشی، گذراندن آن برای رفع کمبود دانش یا مهارت دانشجو، درآغاز دوره تحصیلی مربوط ضروری است.

رشته تحصیلی: یکی از شعب فرعی از گروه های علمی است که به لحاظ موضوع کاملا مشخص است و از موضوعات گروههای علمی دیگر متمایز بوده و حداقل به یک کارایی مشخص می انجامد.

گرایش تحصیلی: هر یک از شعب یک رشته تحصیلی که ناظر بر تخصص آن باشد، که  اختلاف دروس در دو گرایش از یک رشته نباید از 7 درصد کل واحد های رشته کمتر و از 30 درصد کل واحدها بیشترباشد.

دوره کاردانی پیوسته : دورة تحصیلی است که پس از دوره متوسطه آغاز می‌شود و شامل دانش آموختگانی است که بدون گذراندن دروس پیش دانشگاهی وارد دوره کاردانی شده و حداقل با گذراندن 68 واحد درسی طبق برنامه درسی مصوب به دریافت مدرک کاردانی منتهی می‌شود.

دوره کاردانی ناپیوسته: دورة تحصیلی است که پس از دوره متوسطه آغاز می‌شود و شامل دانش آموختگانی است که با گذراندن دروس پیش­دانشگاهی وارد دوره کاردانی شده و حداقل با گذراندن 68  واحد درسی طبق برنامه درسی مصوب به دریافت مدرک کاردانی منتهی می‌شود.

دوره کارشناسی پیوسته: دورة تحصیلی است که پس از دوره متوسطه آغاز می‌شود و حداقل با گذراندن 130 واحد درسی طبق برنامه درسی مصوب به دریافت مدرک کارشناسی منتهی می‌شود.

دوره کارشناسی ناپیوسته: دورة تحصیلی است که پس از دوره کاردانی (پیوسته وناپیوسته) آغاز می‌شود و حداقل با گذراندن 68 واحد درسی طبق برنامه درسی مصوب به دریافت مدرک کارشناسی منتهی می‌شود.

گروه آزمایشی: مجموعه رشته‌های مختلف تحصیلی در دوره متوسطه است که با توجه به مواد آزمونی مشترک، دسته‌بندی می‌شود.

گروه آموزشی: بنیادی­ترین واحد سازمانی دانشگاهی متشکل از تعدادی عضو هیأت علمی دارای تخصص مشترک در یک رشته علمی است که با ایجاد و راه اندازی آن رشته تحصیلی، در دانشگاه تشکیل می­شود.

شورای آموزشی: یکی از شوراهای تخصصی اولین سطح سیاستگذاری بخشی دانشگاه می باشد که در حوزه معاونت آموزشی و تحصیلات تکمیلی به ریاست معاون آموزشی تشکیل می شود و نسبت به سیاستگذاری و برنامه ریزی به منظور ایجاد هماهنگی در امور اجرایی در بخش مربوط و ارائه به شورای دانشگاه و هیات رئیسه اقدام می نماید. شورای آموزشی می تواند اختیارات مشخص شده در این آیین نامه را به گروه آموزشی یا کمیته منتخب تفویض کند.

دانش‌آموخته: فردی است که یکی از دوره‌های تحصیلی را با موفقیت به پایان رسانده و برابر ضوابط معّین، گواهی یا مدرک تحصیلی مربوط را دریافت کرده باشد.

نیمسال تحصیلی: هر نیمسال تحصیلی شامل 16 هفته آموزش و دو هفته امتحانات پایانی است.

دوره تابستان: شامل 6 هفته آموزش و یک هفته امتحانات پایانی است

* ماده 3

 شرایط عمومی و اختصاصی ورود به دوره

3-1. داشتن شرایط عمومی ورود به آموزش عالی برابر مصوبات وزارت.

3-2. احراز توانمندی علمی مطابق مصوبات وزارت.

* ماده 4

نحوه اجرای دوره

آموزش در دانشگاه مبتنی بر نظام واحدی و به زبان فارسی انجام می­شود.

تبصره: دانشگاه اختیار دارد در صورت توانایی، برنامه درسی مصوب شورای عالی برنامه ریزی آموزشی را منحصرا  برای دانشجویان خارجی در صورتی که به حد نصاب لازم برای تشکیل کلاس برسد با رعایت ضوابط و مفررات مربوط، به زبان انگلیسی ارائه نماید.

* ماده 5

دانشگاه موظف است، برنامه های آموزشی و درسی مصوب شورای عالی برنامه ریزی آموزشی وزارت را برای دوره­ای که در آن با مجوز شورای گسترش آموزش عالی دانشجو پذیرفته است، اجرا نماید.

 تبصره : دانشگاه اختیار دارد حداکثر ده درصد از واحدهای درسی هر دوره را با اولویت دروس پایه و عمومی به جز دروس مجموعه معارف اسلامی و فارسی عمومی به صورت الکترونیکی (مجازی) با تأکید بر محتوای الکترونیکی و رعایت استانداردهای مصوب وزارت ارائه نماید.

* ماده 6

دانشگاه موظف است، برای هدایت تحصیلی دانشجو از زمان پذیرش، یکی از مدرسان مرتبط با رشته تحصیلی دانشجو را به عنوان راهنمای آموزشی تعیین و اعلام کند.

* ماده 7

دانشجو در هر نیمسال تحصیلی لازم است حداقل 12 و حداکثر 20 واحد درسی انتخاب کند. حداکثر واحد مجاز انتخابی در دوره تابستان 6 واحد درسی است.

تبصره 1: اگر میانگین نمرات دانشجویی در یک نیمسال حداقل 17 باشد، در اینصورت دانشجو با تأیید گروه آموشی در نیمسال تحصیلی بعد می­تواند حداکثر تا 24 واحد درسی اخذ نماید.

تبصره 2: چنانچه دانشجو در نیمسال آخر برای دانش آموختگی، حداکثر 24 واحد درسی باقی داشته باشد، بشرطی که میانگین کل وی بالای 10 باشد، می­تواند تا 24 واحد درسی اخذ نماید.

تبصره 3: در شرایط خاص که دانشجو با گذراندن حداکثر 8 واحد درسی دانش آموخته شود، با تایید گروه آموزشی، می­تواند واحد های مذکور را در تابستان اخذ نماید.

تبصره 4: دانشجو همزمان نمی­تواند از مفاد تبصره 2 و 3 این ماده استفاده کند.

تبصره 5: در صورتی که واحدهای انتخابی یا باقیمانده دانشجو در پایان هر نیمسال به تشخیص گروه آموزشی، بنا به دلایل موجه و خارج از اراده دانشجو به کمتر از 12 واحد درسی برسد در اینصورت این نیمسال به عنوان یک نیمسال کامل در سنوات تحصیلی وی محسوب می­شود. اما در مشروط شدن یا ممتاز شدن دانشجو (موضوع تبصره 1 همین ماده) بی­تاثیر است (به عبارت دیگر، در شرایط مذکور، اگر میانگین دانشجو کمتر از 12 شد مشروط نیست و اگر 17 و بالاتر شد ممتاز محسوب نمی­شود)

* ماده 8

در صورتی که دانشجو در آخرین نیمسال تحصیلی برای دانش آموختگی حداکثر دو درس نظری داشته باشد، با تأیید گروه آموزشی و با رعایت سقف واحدهای آن نیمسال (موضوع تبصره های 2 و 3 ماده 7) می­تواند دروس را به صورت معرفی به استاد در آن نیمسال یا دوره تابستان بگذراند.

تبصره: چنانچه دانشجویی قبلا یک درس عملی- نظری را اخذ ولی نمره قبولی کسب نکند اما دوره عملی درس فوق را گذرانده باشد، می­تواند با رعایت مفاد این ماده، بخش نظری آن درس را به صورت معرفی به مدرس اخذ نماید.

* ماده9

چگونگی و ترتیب ارائه تمامی دروس هر دوره و هر رشته با رعایت پیش نیاز (تقدم و تاخر) هر درس طبق برنامه درسی مصوب بر عهده گروه آمورشی است. 

تبصره: دانشجو در آخرین نیمسال تحصیلی از رعایت مقررات مربوط به این ماده معاف است.

* ماده 10

تعداد واحدهای جبرانی با تشخیص گروه آموزشی صرفاً برای کارشناسی ناپیوسته حداکثر 6 واحد می­باشد و نمره دروس جبرانی در میانگین نیمسال و کل محاسبه نمی­شود.

تبصره: دانشگاه اختیار دارد برای دانش آموختگان دوره کاردانی پیوسته (فاقد مدرک پیش دانشگاهی) که معدل کل آنها زیر 14 است و در دوره کارشناسی ناپیوسته در رشته غیرمرتبط (به تشیص گروه آموزشی) پذیرفته شده اند حداکثر 20 واحد درسی جبرانی ارائه کند. نمره این دروس در میانگین نیمسال و کل  محاسبه نمی­شود.

* ماده 11

آموزش رایگان برای هر دانشجو، در هر دوره تحصیلی صرفاً یکبار و در یک رشته تحصیلی امکانپذیر است.

* ماده 12

دانشجوی مشمول آموزش رایگان در دانشگاههای دولتی، درصورت حذف یا عدم کسب نمره قبولی در هر درس، برای انتخاب مجدد آن درس، در صورتیکه سنوات مجاز تحصیلی دانشجو تمام شده باشد موظف به پرداخت هزینه مربوط طبق مصوبه هیات امنای دانشگاه می باشد.

* ماده 13

 دانشجوی مشمول این آیین نامه می­تواند در دوره­های غیر حضوری که منتهی به مدرک تحصیلی می­شود، مطابق مصوبات مربوط به صورت همزمان تحصیل کند .

تبصره : تحصیل همزمان دانشجویان استعدادهای درخشان بر اساس مصوبات شورای هدایت استعدادهای درخشان وزارت انجام می­شود.

* ماده 14

برنامه ریزی و تصمیم گیری درباره چگونگی و زمان حذف و اضافه، حذف اضطراری دروس، اعلام و ثبت نمره، تاریخ تجدید نظر و غیره طبق شیوه نامه اجرایی مصوب شورای آموزشی دانشگاه انجام می­شود.

* ماده15

مدت مجاز تحصیل در دوره های کاردانی (اعم از پیوسته و ناپیوسته) و کارشناسی ناپیوسته دو سال و در دوره های کارشناسی پیوسته چهار سال است.

تبصره 1: دانشگاه اختیار دارد در شرایط خاص و با تصویب شورای آموزشی دانشگاه، حداکثر یک نیمسال برای دوره های کاردانی و کارشناسی ناپیوسته و حداکثر دو نیمسال برای دوره کارشناسی پیوسته، مدت  مجاز تحصیل را افزایش دهد. چنانچه دانشجو در این مدت دانش آموخته نشود از ادامه تحصیل محروم خواهد شد.

تبصره 2: هزینه افزایش سنوات تحصیلی طبق تعرفه مصوب هیأت امناء دانشگاه از دانشجویان مشمول آموزش رایگان دریافت می­شود.

* ماده 16

ارزیابی پیشرفت تحصیلی دانشجو در هر درس توسط مدرس آن درس و براساس حضور فعالیت در کلاس، انجام تکالیف و نتایج امتحانات انجام می­شود و به صورت عددی از صفر تا بیست محاسبه می­شود.

تبصره 1: برگزاری آزمون کتبی برای دروس نظری الزامی است.

تبصره 2: نمرات دروس تمرین دبیری، کارآموزی و کارورزی، عملیات صحرایی، کار در عرصه و دروسی که در برنامه درسی مصوب، با پروژه ارائه می­شود، در صورتی که به تشخیص مدرس و تأیید گروه آموزشی مربوط، تکمیل آنها در طول یک نیمسال تحصیلی میسر نباشد، ناتمام تلقی می­شود، قطعی شدن نمره ناتمام طبق شیوه نامه ماده 14 انجام می­شود.

* ماده 17

حضور دانشجو درتمام جلسات درس دوره­های حضوری الزامی است.

تبصره 1: اگر دانشجو در درسی بیش از 16/3 جلسات یا در جلسه امتحان پایان نیمسال آن درس غیبت کند، چنانچه غیبت دانشجو به تشخیص شورای آموزشی دانشگاه غیرموجه تشخیص داده شود، نمره آن درس صفر و در صورت تشخیص موجه، آن درس حذف می­شود. در این صورت رعایت حد نصاب 12 واحد در طول نیمسال برای دانشجو الزامی نیست ولی نیمسال مذکور به عنوان یک نیمسال کامل جزو سنوات تحصیلی وی محسوب می­شود.

تبصره 2: در شرایط خاص، حذف تمام دروس یک نیمسال تحصیلی با درخواست کتبی دانشجو و تأیید شورای آموزشی دانشگاه قبل از شروع امتحانات و با احتساب در سنوات تحصیلی امکان پذیر است.

تبصره 3: دانشجو می­تواند با رعایت مفاد تبصره 1 این ماده، در صورت اضطرار تا دو هفته قبل از شروع امتحانات پایان نیمسال، صرفاً یک درس نظری را با تأیید گروه آموزشی حذف کند به شرط آن که تعداد واحدهای باقیمانده دانشجو کمتر از 12 واحد نشود.

* ماده 18

حداقل نمره قبولی در هر درس 10 است.

تبصره 1: دانشجویی که در هر نیمسال در یک یا چند درس نمره قبولی کسب نکند چنانچه در نیمسال های بعدی، درس یا دروس مذکوررا با نمره  قبولی بگذراند، نمره یا تمام نمره­های مردودی قبلی در ریز نمرات تحصیلی دانشجو، فقط ثبت و باقی می­ماند اما این نمره ها در محاسبه میانگین کل دوره بی­اثر و صرفاً آخرین نمره قبولی در آن درس ملاک محاسبه میانگین کل دوره خواهد بود.

تبصره 2: گذراندن دروس با استفاده از تبصر1، صرفاً برای محسابه میانگین کل دوره تحصیلی در هنگام دانش آموختگی می­باشد و مشروطی دانشجو در نیمسال های قبل را خنثی نمی­کند.

تبصره 3: تسهیلات این ماده شامل دانشجویانی که به دلیل تقلب و یا حکم کمیته انضباطی، نمره مردودی دریافت می­کنند، نمی­شود.

* ماده 19

چنانچه میانگین نمرات دانشجو در هر نیمسال تحصیلی کمتر از 12 باشد، دانشجو در آن نیمسال مشروط تلقی می­شود و در نیمسال بعدی حداکثر می­تواند تا 14 واحد درسی انتخاب کند.

تبصره: چنانچه دانشجویی در دوره کاردانی و کارشناسی ناپیوسته دو نیمسال و در دوره کارشناسی پیوسته 3 نیمسال اعم از متوالی یا متناوب مشروط شده باشد، از تحصیل محروم می­شود.

* ماده20

دانشجو می­تواند با رعایت سنوات مجاز تحصیل، در دوره کاردانی و کارشناسی ناپیوسته، یک نیمسال و در دوره کارشناسی پیوسته حداکثر دو نیمسال از مرخصی تحصیلی استفاده کند.

تبصره 1: مدت مجاز مرخصی زایمان، دو نیمسال تحصیلی و بدون احتساب در سنوات تحصیلی است.

تبصره 2: مدت مجاز مرخصی پزشکی، در صورت تأیید پزشک معتمد دانشگاه و شورای آموزشی ، حداکثر دو نیمسال تحصیلی و بدون احتساب در سنوات تحصیلی است.

تبصره 3: بررسی سایر مصادیق مرخصی تحصیلی (مانند مأموریت همسر یا والدین و ...) حداکثر تا دو نیمسال تحصیلی و بدون احتساب در سنوات مجاز، در اختیار شورای آموزشی دانشگاه است.

تبصره 4: دانشجو می­تواند با تشخیص شورای آموزشی دانشگاه از مجموع مرخصی­های مذکور در این ماده و تبصره­های مندرج در آن بهره­مند شود.

 

* ماده21

ثبت نام نکردن دانشجو در هر نیمسال تحصیلی، انصراف از تحصیل محسوب می­شود.

تبصره: تصمیم گیری در مورد بازگشت به تحصیل دانشجوی منصرف از تحصیل بر عهده شورای آموزشی دانشگاه است.

* ماده 22

دانشجوی متقاضی انصراف از تحصیل، باید درخواست انصراف خود را شخصاً و به صورت کتبی به اداره آموزش دانشگاه تسلیم کند. دانشجو مجاز است فقط برای یک بار و تا دو ماه از تاریخ ارائه درخواست، تقاضای انصراف خود را پس بگیرد. درغیر اینصورت، پس از انقضای این مهلت، حکم انصراف از تحصیل وی صادر می­شود.

* ماده23

دانشجوی دوره های کاردانی و کارشناسی پیوسته با داشتن شرایط زیر می­تواند از یک رشته یا گرایش به رشته یا گرایش دیگرتحصیلی در همان دانشگاه تغییر رشته یا گرایش دهد.

الف) وجود رشته یا گرایش مورد تقاضای دانشجو در دانشگاه

ب) موافقت گروه آموزشی مبدأ و مقصد و با تأیید شورای آموزشی دانشگاه

ج) کمتر نبودن نمره­های اکتسابی دانشجو در آزمون سراسری گروه آزمایشی ذی­ربط از نمره آخرین فرد پذیرفته شده در آن رشته یا گرایش در دانشگاه و در سال پذیرش با تأیید سازمان سنجش آموزش کشور

د) امکان ادامه تحصیل دانشجو در رشته یا گرایش جدید درسنوات مجاز باقیمانده

تبصره: دانشجو صرفاً در هر دوره تحصیلی برای یکبار می­تواند با رعایت شرایط این ماده، تغییر رشته یا گرایش دهد.

* ماده24

تغییر رشته از دوره­های پایین به دوره های بالاتر، از غیردولتی به دولتی، از شبانه به روزانه، از غیرحضوری به نیمه حضوری و حضوری ممنوع است ولی برعکس آن مجاز است.

تبصره: تغییر رشته دانشجویی که پذیرش وی در دوره از طریق بدون آزمون می­باشد به رشته هایی که پذیرش در آنها از طریق آزمون سراسری صورت گرفته باشد، ممنوع است.

* ماده 25 

تغییر رشته دانشجو در دوره کارشناسی ناپیوسته ممنوع است، اما تغییر گرایش با داشتن شرایط و ضوابط ذکر شده درماده 23 امکان‌پذیر است.

* ماده 26

 میهمانی و انتقال دانشجو مطابق آیین‌نامه میهمانی و انتقال دانشجویان دوره‌های کاردانی و کارشناسی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی دولتی و غیردولتی مصوب وزارت انجام می­شود.

* ماده 27

انتقال توأم با تغییر رشته یا گرایش در صورت احراز شرایط (موضوع مواد 28،27،26،25) و با کسب موافقت دانشگاه های مبداء و مقصد، فقط برای یک بار امکانپذیر است.

* ماده 28

 معادل سازی و پذیرش واحدهای درسی گذرانده شده دانشجو براساس دستورالعمل اجرایی مصوب شورای آموزشی دانشگاه امکان پذیر است.

تبصره 1: به ازای هر 12 تا 20 واحد از دروس معادل سازی شده، یک نیمسال از سنوات مجاز تحصیلی دانشجو کاسته می­شود.

تبصره 2: معادل سازی دروس صرفاً در شیوه­های آموزشی هم عرض زیر صورت می­گیرد:

الف) واحدهای گذرانده دانشجوی حضوری به دوره­های حضوری، نیمه حضوری یا غیر حضوری

ب) نیمه حضوری به نیمه حضوری و غیرحضوری

ج) غیر حضوری به غیر حضوری

* ماده 29

ملاک دانش آموختگی برای دوره های کاردانی، کارشناسی پیوسته و ناپیوسته داشتن میانگین کل حداقل 12 در پایان دوره است. تبصره. چنانچه میانگین کل دانشجویی پس از گذراندن تمام واحدهای درسی آن دوره کمتر از 12 باشد تنها یک نیمسال با رعایت سقف مجاز سنوات تحصیلی به وی فرصت داده می‌شود تا با اخذ مجدد حداکثر 20 واحد از درسهایی که با نمره کمتر از 12 گذرانده است، میانگین کل دروس اخذ شده خود را به حداقل 12 برساند و مدرک  تحصیلی دوره را دریافت کند در غیر این صورت از تحصیل محروم می‌شود.

* ماده 30

در صورتی که دانشجوی منصرف یا محروم از تحصیل در دوره کارشناسی پیوسته حداقل 68 واحد درسی (شامل حداکثر 10 واحد دروس عمومی و مابقی از سایر دروس دوره) را با نمره قبـولی گذرانده و میانگـین کل دروس گذرانده وی 12 یا بالاتر باشد، در این صورت می تواند مدرک دوره کاردانی همان رشته را دریافت کند. در غیراین صورت ، به دانشجوی مذکور و همچنین به دانشجوی منصرف یا محروم از تحصیل در دوره کاردانی و کارشناسی ناپیوسته، فقط گواهی مبنی بر تعداد واحدهای گذرانده شده داده خواهد شد.

تبصره 1. در صورتی که دانشجوی منصرف یا محروم از تحصیل در دوره کارشناسی پیوسته بیش از واحدهای مورد نیاز دوره کاردانی را  با نمره قبولی گذرانده باشد در این صورت دانشگاه دروسی را ملاک میانگین کل برای صدور مدرک کاردانی قرار می دهد که میانگین کل دانشجودر آن دروس، 12 یا بالاتر شود.

تبصره 2.  صدور مدرک کاردانی حسب تقاضای دانشجو و صرف نظر از وجود دوره کاردانی مصوب در آن رشته یا مجری بودن دانشگاه محل تحصیل دانشجو انجام می شود.

* ماده 31

تاریخ دانش آموختگی، زمان ثبت  آخرین نمره‌ درس دانشجو در اداره آموزش دانشگاه است.

* ماده 32

مسئولیت حسن اجرای این آیین‌نامه و هرگونه پاسخگویی قانونی مرتبط بر آن بر عهده دانشگاه است و نظارت بر اجرا و تفسیر مفاد آن بر عهدة معاون آموزشی وزارت است.

* این آیین­نامه در یک مقدمه و 32 ماده و 34 تبصره در جلسه شماره 859 مورخ 16/12/93  به تصویب شورای عالی برنامه ریزی آموزشی رسید و برای دانشجویان ورودی سال 94-93 و پس از آن و نیز تمام دانشجویانی که در زمان ابلاغ این آیین نامه، شاغل به تحصیل هستند به شرطی که خللی در تحصیل ایشان ایجاد نکند لازم الاجرا است و تمام آیین نامه­ها و بخشنامه های مغایر با آن لغو و بلا اثر اعلام می­شود.

 

 

 

امتحانات پایان ترم

 

1 - امتحانات پایان هر نیمسال طبق زمان های اعلام شده در تقویم دانشکده و برنامه نهایی ابلاغ شده از سوی اداره آموزش دانشکده انجام می شود.

2 - دانشجویان باید در موعد تعیین شده در برنامه امتحانات پایان ترم در جلسه امتحان حضور یابند و از ورود با تاخیر دانشجویان در جلسه امتحان جداً جلوگیری خواهد شد .توصیه می شود حداقل یک ربع قبل از شروع امتحان در محل برگزاری حضور داشته باشند.

3 - همراه داشتن کارت دانشجویی معتبر و برگ شرکت در امتحانات در جلسات امتحان میان ترم و پایان ترم الزامی است و از ورود افراد فاقد کارت دانشجویی به جلسه ممانعت بعمل خواهد آمد.

4 - همراه داشتن کیف دستی، ماشین حساب، تلفن همراه، کتاب جزوه و یا هر یادداشت دیگری در جلسات امتحانی تقلب محسوب می گردد مگر در مواردی که استاد درس یا مسوولین امتحان مورد یا مواردی را استثنا کرده باشند.

5 - رعایت نظم و انضباط و توجه به تذکرات مسوولین سالن امتحان الزامی است و هر گونه عملی که باعث بر هم زدن نظم جلسات شود تخلف محسوب شده و با متخلف مطابق مقررات برخوردار خواهد شد.

6 - چنانچه دانشجویی بجای دانشجوی دیگری در جلسه امتحان شرکت نماید هر دو نفر متخلف خواهند بود و علاوه بر درج نمره 25/0 در کارنامه دانشجو در آن درس موضوع تخلف هر دو نفر صورتجلسه و از طریق کمیته انضباطی و مراجع قانونی پیگیری خواهد شد.

7 - دانشجو موظف است شماره صندلی مندرج در لیستی که قبل از شروع امتحان پشت در سالن نصب می گردد را پیدا کرده و روی صندلی خود بنشیند در غیر اینصورت برای وی غیبت منظور خواهد شد.

8 - چنانچه دانشجویی به اختیار خود و بدون هماهنگی با آموزش گروه درسی اش را تغییر داده باشد در امتحانات گروه ثبت نامی برای وی غیبت منظور خواهد شد.

9 - غیبت غیر موجه در امتحان هر درس به منزله گرفتن نمره صفر در امتحان آن درس است و غیبت موجه در امتحان هر درس موجب حذف آن درس می گردد.

10- تشخیص موجه بودن غیبت در جلسات درس و امتحان بر عهده شورای آموزشی دانشکده یا کمیته منتخب آن شورا است.

تبصره 1: دانشجو موظف است عدم عذر خود را غیبت در جلسات درسی یا امتحانات ترم و پایان ترم با دلایل مستند بصورت مکتوب حداکثر ظرف مدت 3 روز به واحد آموزش دانشکده تسلیم نماید.

تبصره 2: حذف درس به استناد گواهی پزشکی مشروط بر آن است که پرونده بستری دانشجویانی که به علت بیماری موفق به شرکت در کلاسهای درسی و امتحانات نگردیده اند حداکثر10 روز بعد از امتحان آن درس به واحد آموزش دانشکده تحویل گردد.

11- دانشجویانی که به هر نحو ( اعم از مالی یا انضباطی یا ...) از ادامه تحصیل آنها جلوگیری بعمل آمده باشد به هیچ وجه حق شرکت در جلسات امتحان را نخواهند داشت.

 

کمیسیون موارد خاص

 

* مقدمه

کمیسیون بررسی موارد خاص که از این پس به لحاظ اختصار کمیسیون نامیده می شود در دانشگاهها و موسسات آموزش عالی تشکیل می گردد تا با رعایت مفاد این آیین نامه فقط به وضعیت تحصیلی دانشجویانی که مورد خاص تشخیص داده می شوند رسیدگی و رای نهایی صادر نماید.

* ماده   1

موارد خاص به وضعیت دانشجویانی گفته می شود که جریان تحصیل آنان به خاطر عللی خارج از اراده و اختیار آنها در تحصیلاتشان موثر بوده با مشکل مواجه گردیده و حل آن با مقررات و آئین نامه های موجود ممکن نیست و رسیدگی به مشکلات تحصیلی آنها و ارائه راه حل منطقی به بررسی بیشتر و قضاوت دقیقتر و همه جانبه نیاز داشته باشد.

* ماده   2

اختیارات کمیسیون: کمیسیون مسائل مربوط به دانشجویان شاغل به تحصیل و در حال اخراج آموزشی موسسه آموزش عالی را به صورت موردی و خاص بررسی می کند و در چارچوب اختیارات زیر تصمیم گیری و رای خود را صادر می نماید.

 الف: اختیارات مربوط به دانشجویان دوره های کاردانی،کارشناسی و کارشناسی ارشد

 الف- 1: اجازه ادامه تحصیل به دانشجویانی که با وجود رعایت مواد آیین نامه آموزشی  در معرض اخراج قرار گرفته اند بشرط آنکه معدل کل آنها کمتر از ده نباشد و بعد از آن دیگر مشروط نگردند.

 الف- 2: اجازه انتقال موقت یا دایم از یک دانشگاه به دانشگاه دیگر به دانشجویانی که بر اساس آئین نامه آموزشی موجود واجد شرایط انتقال نیستند در صورت موافقت کمیسیون بررسی موارد خاص دانشگاههای مبدا و مقصد.

تبصره : انتقال دانشجویان موسسات آموزش عالی غیر انتفاعی، نیمه متمرکز و دانشگاه پیام نور به دانشگاهها و موسسات آموزش عالی دولتی و نیز انتقال دانشجویان دوره شبانه به دوره روزانه مطلقاً ممنوع است و توسط کمیسیون قابل بررسی نمی باشد، ولی کمیسیون می تواند تقاضای انتقال دانشجویان از دوره روزانه به دوره شبانه، دانشگاه پیام نور و موسسات آموزش عالی غیر انتفاعی را مورد بررسی قرار داده و درباره آن تصمیم گیری کند.

الف- 3: موافقت با افزایش سنوات تحصیلی به مدت یک نیمسال برای دانشجویان دوره های کاردانی و کارشناسی نا پیوسته و دو نیمسال برای دانشجویان دوره های کارشناسی و کارشناسی ارشد پیوسته ای که حداکثر مدت مجاز تحصیل آنان به پایان رسیده و ادمه تحصیل آنها از لحاظ سایر مقررات آموزشی مانعی نداشته باشد.

الف- 4: موافقت با بازگشت به تحصیل دانشجویانی که بدلایل موجه با ارائه مدارک مستدل حداکثر یک سال برای ثبت نام و ادامه تحصیل مراجعه ننموده اند و مشکلی از لحاظ خدمت نظام وظیفه ندارند. بدیهی است مدت غیبت این قبیل دانشجویان جزو سنوات تحصیلی آنان محسوب می شود.

الف- 5: موافقت با حداکثر یک سال مرخصی بدون احتساب در سنوات تحصیلی دانشجویانی که با ارائه مدارک مستدل به بیماری حاد و مزمن مبتلا گردیده اند و یا کسانی که با تایید وزیر مربوط به محل اشتغال آنان به کارشان نیاز مبرم باشد.

الف- 6: موافقت با تغییر رشته دانشجویان از یک رشته به رشته ای دیگر در همان گروه آزمایشی و مقطع تحصیلی در صورتیکه دانشجو توانائی ادامه تحصیل در رشته فعلی خود را از دست داده باشد با حفظ حداقل نمره آزمون سراسری رشته مورد تقاضا در کل کشور

در سهمیه مربوط.

الف- 7: موافقت با تغییر رشته دانشجویان از یک گروه آزمایشی به گروه آزمایشی دیگر در صورتی که دانشجو توانائی ادامه تحصیل در کلیه رشته های گروه آزمایشی خود را از دست داده باشد به شرط داشتن حداقل نسبت نمره آزمون سراسری رشته مورد تقاضا در کل کشور در سهمیه مربوط.

ب- اختیارات مربوط به دانشجویان دوره کارشناسی ارشد ناپیوسته

ب- 1: موافقت با یک نیمسال افزایش سنوات تحصیلی برای دانشجویانی که حداکثر مدت مجاز تحصیل آنان برابر مقررات به پایان رسیده و از لحاظ سایر مقررات آموزشی مجاز به ادامه تحصیل هستند.

ب- 2: موافقت با حداکثر یک سال مرخصی بدون احتساب در سنوات تحصیلی دانشجویانی که با ارائه مدارک مستدل به بیماری حاد و مزمن مبتلا گردیده اند و یا کسانی که به کارشان نیاز مبرم باشد (با تائیدیه های مربوط)  ج) در کلیه موارد اصول زیر باید رعایت شود: حفظ کیفیت آموزشی -حفظ حداقل واحد مقرر و معدل لازم برای فراغت از تحصیل -حفظ حداقل نمره قبولی در هر درس -حفظ حداقل نمره آزمون و یا نسبت نمره آزمون سراسری حسب مورد در کل کشور در سهمیه مربوط  و عدم تغییر مقطع تحصیلی از پایین تر به بالاتر

 *ماده 3

ترکیب اعضاء : رئیس دانشگاه بعنوان رئیس کمیسیون ، معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه بعنوان دبیر کمیسیون  ، معاون آموزشی دانشگاه  و چهار نفر از اعضاء هیات علمی صاحب نظر و متعهد به پیشنهاد دبیر کمیسیون تبصره 1: مدیر کل امور دانشجویان شاهد و ایثارگر، مدیر کل امور آموزشی، مدیر کل تحصیلات تکمیلی و مدیر کل امور فرهنگی چنانچه عضو هیئت علمی باشند برای عضویت در کمیسیون در اولویت قرار دارند. تبصره 2: کلیه اعضاء با حکم ریاست دانشگاه منصوب می شوند و رونوشت حکم آنان برای معاونت دانشجویی وزارت ارسال می گردد.

*ماده4

نحوه ارجاع پرونده ها به کمیسیون:  کمیسیون وضعیت تحصیلی و درخواستهائی که به یکی از دو طریق زیر ارجاع گردد را مورد رسیدگی قرار می دهد : مواردی که پس از طرح در کمیسیون آموزشی یا شورای تحصیلات تکمیلی دانشگاه با امضاء معاون آموزشی به کمیسیون ارجاع شود. تقاضای دانشجویانی که به تشخیص رئیس دانشگاه، معاون دانشجوئی و یا معاون آموزشی به کمیسیون ارجاع گردد.

تذکر1 : جلسات کمیسیون با حضور رئیس دانشگاه، معاونین دانشجویی، آموزشی و نصف بعلاوه یک اعضا رسمیت می یابد و تصمیمات کمیسیون با رای مثبت نصف به اضافه یک کلیه اعضاء معتبر می باشد. در صورت عدم امکان حضور رئیس دانشگاه جلسه با حضور نماینده تام الاختیار ایشان تشکیل خواهد شد.

تذکر2: جلسات کمیسیون حداقل هر 15 روز یکبار و در صورت ضرورت بنابه تشخیص دبیر کمیسیون بصورت فوق العاده تشکیل می شود.

تذکر 3 : صورت جلسات کمیسیون با شرح وضعیت تحصیلی دانشجویان و دلایل خاص بودن آنها پس از امضاء کلیه اعضاء حاضر در جلسه جهت تائید رئیس دانشگاه ارسال می گردد.

تذکر 4: آراء صادره پس از امضاء رئیس دانشگاه و ابلاغ به معاون آموزشی لازم الاجراست.

تذکر 5: دبیر کمیسیون پس از بررسی مقدماتی سوابق امر، موارد را جهت رسیدگی در کمیسیون مطرح می نماید.

*ماده 5

گزارش به کمیسیون مرکزی بررسی موارد خاص: دبیر کمیسیون موظف است حداقل هر دو ماه یکبار گزارشی مکتوب از فعالیتها و مصوبات را به همراه صورت جلسات کمیسیون به کمیسیون مرکزی بررسی موارد خاص مستقر در حوزه معاونت دانشجویی وزارت فرهنگ و آموزش عالی ارسال کند.

*ماده 6

موارد استثناء: مواردی را که از اختیارات کمیسیون بررسی موارد خاص دانشگاه نمی باشد و کمیسیون دانشگاه تشخیص می دهد تا در کمیسیون مرکزی بررسی موارد خاص رسیدگی گردد وضعیت تحصیلی دانشجو حسب فرم مربوط به همراه سایر مدارک با امضاء ریاست دانشگاه به کمیسیون مرکزی بررسی موارد خاص ارسال شود. تذکر: آراء کمیسیون مرکزی بررسی موارد خاص برای دانشگاهها و موسسات آموزش عالی لازم الاجراست.

*ماده 7

آراء کمیسیون: آراء کمیسیون بررسی موارد خاص دانشگاه در معاونت دانشجویی وزارت مورد بررسی قرار می گیرد و چنانچه خارج از اختیارات کمیسیون دانشگاه تشخیص داده شود به آن رسیدگی خواهد شد.

*ماده 8

نحوه رسیدگی به اعتراضات دانشجویان: دانشجویانی که به هر دلیل به رأی صادره توسط کمیسیون موارد خاص معترض باشند باید درخواست خود را همراه با مدارک مستدل ارائه نمایند تا مورد رسیدگی مجدد قرار گیرد و در صورتی که از اختیارات کمیسیون موارد خاص خارج باشد مدارک و فرم مربوط جهت رسیدگی نهائی این کمیسیون ارسال می گردد. در مواردی که پرونده دانشجویان به لحاظ پیشنهاد دانشکده و یا درخواست دانشجو مبنی بر رسیدگی در مرجع بالاتر، به دانشگاه  فنی و حرفه ای ارسال شده تا زمانی که جوابی داده نشده است انتخاب واحد دانشجو در نیمسال بعد و شرکت در کلاسهای درس با گرفتن تعهد لازم از دانشجو الزامی می باشد. لیکن حضور وی در امتحان پایان نیمسال بدون صدور مجوز مجاز نمی باشد و در صورت تائید اخراج وی توسط دانشگاه هزینه پرداختی مسترد نخواهد شد و طولانی شدن تعهد آموزش رایگان با مسوولیت دانشجو خواهد بود.

* ماده 9

کمیسیون مواردخاص دانشگاه می تواند تمام یا بخشی از اختیارات مندرج در مواد 1 تا 8 این آیین نامه را به مراکز زیرمجموعه خود تفویض نماید.

 

تسهیلات دانشجویان شاهد و ایثارگر

 

واژه شاهد به فرزند شهید، جاویدالاثر، آزاده و جانباز 50 درصد و یا بالاتر و واژه ایثارگر بر رزمنده ای که حداقل شش ماه حضور داوطلبانه در جبهه داشته باشد یا  جانبازی که حداقل 25 درصد نقص عضو داشته باشد یا  آزاده ای که حداقل شش ماه سابقه اسارت داشته باشد اطلاق می گردد.

- به دانشجوی جانبازی که به علت ادامه درمان نتواند در مهلت تعیین شده برای ثبت نام مراجعه کند (مشروط بر اینکه گواهی پزشکی معتبری که به تأیید کمیسیون پزشکی و یا پزشک معتمد آموزشکده رسیده باشد ارائه نماید) اجازه داده می شود که تا زمان حذف و اضافه واحد کند.

- دانشجوی شاهد و ایثارگری که با گذراندن 8 واحد درسی فارغ التحصیل میشود در صورتی که میانگین نمرات نیمسال ما قبل او حداقل 15 باشد، می تواند در دوره تابستانی حداکثر 8 واحد انتخاب نماید.

- دانشجوی ایثارگری که نتواند در جلسه و یا در جلسات امتحانی درس و یا دروس گرفته شده شرکت کند با تأیید مدارک توسط کمیسیون پزشکی می تواند با هماهنگی اداره خدمات آموزشی حداکثر تا پایان نیسمال بعد در امتحان آن درس یا دروس شرکت نماید.

- تشخیص موجه یا غیر موجه بودن غیبت دانشجویان شاهد ایثارگر در کلاس درس و یا در جلسه امتحان با ستاد امور دانشجویان شاهد و ایثارگر آموزشکده می باشد.

- دانشجوی شاهد و ایثارگر می تواند دو درس نظری خود را تا پنج هفته مانده به پایان نیمسال تحصیلی حذف نماید. مشروط بر اینکه تعداد واحدهای باقیمانده او کمتر از 10 نشود.

- تشخیص قادر بودن به ادامه تحصیل در نیمسال مورد نظر، برای دانشجویان شاهد و ایثارگر با ستاد امور دانشجویان شاهد و ایثارگر آموزشکده می باشد

- مدت زمان امتحان (میان ترم و پایان ترم) برای دانشجویان جانباز با توجه به وضعیت جسمانی آنها بنا به تشخیص کمیسیون پزشکی یا پزشک معتمد آموزشکده و تأیید ستاد امور دانشجویان شاهد ایثارگر دانشکده حداکثر تا 2 برابر مدت زمان معمول آن قابل افزایش است.

- نمرات مردودی سه درس دانشجویان شاغل به تحصیل جانباز با حداقل 35% به بالادر میانگین نمرات آنان محسوب نمیشود مشروط بر اینکه نمرات هر یک از دروس مزبور پس از اخذ آنها در اولین فرصت ممکن و شرکت در امتحانهای آن کمتر از 12 نباشد. برای دانشجویان جانبازی که درصد جانبازی آنان بیش از 35% باشد بازای هر10% اضافه جانبازی یک درس به سه درس فوق افزوده می شود و در هر حال تعداد دروس حذف شده نباید از پنج درس تجاوزنماید.

- در صورتی که مرخصی برای درمان صدمات ناشی از جنگ باشد و مدت درمان بیش از یک ماه ادامه یابد و مدارک مربوط مورد تأیید کمیسیون پزشکی معتمد آموزشکده باشد آن نیمسال جزو سنوات تحصیلی شاهد و ایثارگر نمرات دروس گذرانده شده که در آموزشکده مقصد پذیرفته نشده است در میانگین کل او محاسبه نمی شود.

- برای دانشجویان شاهد و ایثارگر نمرات دروس گذرانده شده که در آموزشکده مقصد پذیرفته نشده است در میانگین کل او محاسبه نمیشود.

 

 

 

 

آیین نامه تاسیس و فعالیت کانونهای فرهنگی

 

* مقدمه

کانونهای فرهنگی دانشجویان به منظور پاسخگویی به نیازهای متنوع و رشد خلاقیتهای فرهنگی دانشجویان، سامان بخشیدن به خواسته ها وتالشهای خودانگیخته فرهنگی هنری و اجتماعی دانشجویی،حمایت و هدایت این گروه از فعالیتها در جهت نیل به ازرشهای اسلامی، ارتقاء سطح همکاری جمعی و بسط و تعمیق فرهنگ مشارکت در امور دانشگاهها، تاسیس و تقویت نهادهای مدنی و غیردولتی و قانونمندی حوزه فعالیتهای فرهنگی دانشجویان بر اساس ضوابط مندرج در آیین نامه حاضر که از این پس به اختصار آیین نامه نامیده میشود،دردانشگاهها فعالیت مینمایند.

* ماده 1

تعاریف و کلیات

- کانونهای فرهنگی دانشجویان: نهادهایی دانشجویی هستند که در قالب ضوابط این آیین نامه در زمینه هایی از قبیل قرآن و عترت، ادبی، فیلم و عکس، موسیقی، هنرها نمایشی، هنرهای تجسمی صنایع دستی، فرهنگ و اندیشه (مطالعات فرهنگی، گفت و گوی تمدنها، ایرانگردی و جهانگردی و ...) و اجتماعی (محیط زیست،آسیبهای اجتماعی، امداد و...) فعالیت مینمایند و در این آین نامه به اختصار کانون نامیده میشوند.

تبصره 1- تشکل هایی که زمینه فعالیت آنها علمی،صنفی،ورزشی و سیاسی است از شمول این آیین نامه خارج بوده و از این آیین نامه های مربوطه تبعیت مینمایند.

تبصره 2- امکان فعالیت زیر گروههای متعدد با عنوان شاخه کانون به صورت مستقل در هر یک از کانونها و همچنین شاخه های کانونهای فرهنگی در دانشکده های پراکنده و واحدهای تابعه دانشگاهها وجود دارد و کلیه مقررات مربوط به کانونها اعم از موارد مندرج در این آیین نامه و دستورالعملهای تکمیلی آن در شاخه های کانون نیز صادق و لازم الاجراست.

تبصره 3- در صورت استقرار دانشکده هاو واحدهای تابعه یک دانشگاه در شهرهای مجزا، امکان تشکیل کانون بصورت مستقل از مرکز در واحدهای مذکور وجود دارد.

- اساسنامه کانون: مجموعه ایست مکتوب شامل: اهداف ، شرح وظایف، تشکیلات، دستورالعملها و مقررات اجرایی ویژه یک کانون که در قالب ضوابط این آیین نامه و دستورالعملهای تکمیلی آن توسط هیات موسس کانون تدوین میشود.

تبصره - این اساسنامه پس از تایید مدیریت فرهنگی و تصویب در مجمع عمومی کانون، لازم الاجراست.

- عضو کانون: به هر یک از دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاه محل فعالیت کانون اطلاق میشود که مطابق این آیین نامه بدون محدودیت به عضویت کانون در می آیند و در چارچوب اساسنامه کانون به فعالیت می پردازند. حداقل تعداد اعضا جهت فعالیت یک کانون 15 نفر می باشد.

- مجمع عمومی کانون: شورایی است متشکل از اعضا کانون که جلسات آن به منظور تصویب اساسنامه و آیین نامه های داخلی کانون و تغییرات آنها، انتخاب اعضای شورای مرکزی کانون و نظارت بر فعالیتهای آنها به طور عادی حداقل سالی یکبار و طور فوق العاده بر اساس دعوت شورای مرکزی یا به پیشنهاد 3/1 اعضاء کانون، تشکیل میشود. جلسات مجمع عمومی با حضور حداقل 3/2 اعضاء رسمی است و مصوبات آن با رای اکثریت نسبی حاضرین معتبر خواهد بود.

تبصره 1- در صورت عدم رسمیت جلسات مجمع عمومی، جلسه فوق العاده، باید حد اکثر دو هفته بعد تشکیل گردد. این جلسه با هر تعداد از اعضاء رسمی خواهد بود.

تبصره 2- تصویب تغییرات اساسنامه با رای 3/2 حاضرین امکانپذیر است و هر گونه اعمال تغییرات توسط مجمع عمومی اساسنامه تایید شده کانون، باید در چارچوب آیین نامه صورت گیرد. در صورتیکه مدیریت فرهنگی تغییرات اعمال شده در اساسنامه را مغایر با آیین نامه بداند، مکلف است نظرات خود را به صورت مکتوب و مستدل به کانون ارائه نماید.

تبصره 3- در صورت تشکیل شورای هماهنگی کانونها، دبیر این شورا می تواند به عنوان ناظر در جلسات مجمع عمومی شرکت نماید.

- شورای مرکزی کانون: شورایی است متشکل از 5 نفر از اعضای کانون که مطابق مفاد مندرج در این آیین نامه (ماده 3) به منظور برنامه ریزی و اجرای سیاستها و اولویتهای مصوب کانون، توسط مجمع عمومی کانون انتخاب می شوند و وظایف آن مطابق اساسنامه کانون تعیین می گردد.

- شورای هماهنگی کانونهای فرهنگی دانشگاه: شورایی است متشکل از دبیران کانونهای فرهنگی دانشگاه و دبیر شورا که ظرف حداکثر 1 ماه پس از ابلاغ نهایی این آیین نامه در صورت وجود حداقل3 کانون در دانشگاه تشکیل می گردد و از این پس به اختصار شورای هماهنگی کانونها  نامیده می شود.

* ماده 2

ضوابط تشکیل و صدور مجوز کانون

حداقل 3 نفر از دانشجویان علاقمند به فعالیت فرهنگی که حداقل 14 واحد درسی را گذرانده (ویژه دوره کاردانی و کارشناسی) و در دو سال گذشته حکم قطعی کمیته انضباطی منجر به محرومیت از تحصیل به مدت 1 نیمسال یا بیشتر را نداشته باشند، می توانند به عنوان هیات موسس، تقاضانامه خود را مبنی بر تشکیل کانون در یکی از زمینه های مندرج در آیین نامه به مدیریت فرهنگی دانشگاه ارائه نمایند. اساسنامه پیشنهادی کانون و اهداف تشکیل آن باید به پیوست تقاضانامه ارائه گردد. مدیریت فرهنگی دانشگاه موظف است ظرف حداکثر 20 روز پس از دریافت و ثبت تقاضانامه، نسبت به صدور مجوز تاسیس کانون و یا اعلام کتبی دلایل عدم صدور مجوز اقدام نماید.

تبصره - در صورت عدم رسیدگی به تقاضانامه تاسیس کانون در مهلت مقرر یا عدم اعلام کتبی دلایل عدم صدور مجوز توسط مدیریت فرهنگی، هیات موسس می تواند مراتب اعتراض خود را حداکثر ظرف 15 روز پس از پایان مهلت رسیدگی، به شورای فرهنگی دانشگاه اعلام نماید. شورای فرهنگی دانشگاه موظف است حداکثر ظرف یک ماه نسبت به بررسی اعتراض نامه هیات موسس و صدور رای نهایی بصورت کتبی اقدام نماید. شرایط صدور مجوز برای کانون به شرح زیر میباشد:

الف) هیات موسس کانون باید واجد شرایط مندرج در این آیین نامه باشد.

ب) در ساختار پیشنهادی در اساسنامه کانون باید کلیه اجزا و ارکان نظیر اعضاء کانون، مجمع عمومی کانون، شورای مرکزی کانون و دبیر کانون مطابق با مفاد این آیین نامه پیش بینی شود.

ج) در زمینه مورد تقاضا، در همان دانشگاه، کانون یا شاخه کانونی مشابه که با مجوز رسمی مدیریت فرهنگی دانشگاه فعالیت مینماید، وجود نداشته باشد. مدیریت فرهنگی دانشگاه نمی تواند بدون استناد به یکی از موارد مندرج این آیین نامه تشکیل و فعالیت کانون را غیر مجاز اعلام کند. در صورتی که متقاضیان نسبت به رای صادره توسط مدیریت فرهنگی مطابق این آیین نامه معترض باشند، میتوانند ظرف حداکثر 15 روز پس از دریافت ابلاغ کتبی مدیریت فرهنگی، دفاعیات خود را تسلیم وی نمایند. مدیریت فرهنگی موظف است حداکثر 15 روز پس از دریافت و ثبت اعتراض نامه، کتباً در این خصوص اعلام نظر نهایی نمایند. چنانچه متقاضیان نسبت به اعلام نظر نهایی معترض باشند میتوانند ظرف حداکثر 15 روز پس از دریافت اعلام کتبی، اعتراض نامه خود را همراه مستندات به شورای فرهنگی دانشگاه تسلیم نمایند. شورای فرهنگی دانشگاه موظف است حداکثر ظرف یک ماه با تشکیل جلسه، نسبت به بررسی اعتراض نامه و صدور رای نهایی بصورت مکتوب اقدام نماید. رای شورای فرهنگی در چارچوب این آیین نامه لازم الاجراست. پس از صدور مجوز فعالیت کانون، هیات موسس کانون باید از طریق فراخوان عمومی و نصب اطلاعیه در سطح دانشگاه اقدام به عضوگیری رسمی نموده و ظرف حداکثر 2 ماه پس از دریافت مجوز نسبت به برگزاری اولین مجمع عمومی با حضور نماینده مدیریت فرهنگی دانشگاه، جهت تصویب اساسنامه و برگزاری انتخابات شورای مرکزی کانون اقدام نمایند. در صورت عدم اقدام در مهلت مقرر، مجوز صادر شده فاقد اعتبار خواهد بود.

تبصره - چنانچه در مهلت مقرر، تعداد اعضاء کانون به حد نصاب تشکیل کانون (15 نفر) نرسد، مجوز فعالیت کانون ملغی خواهد شد.

* ماده 3

 شورای مرکزی کانون

 اعضای شورای مرکزی کانون از طریق انتخابات مجمع عمومی کانون از میان اعضاء رسمی دارای شرایط زیر برای مدت یکسال مطابق اساسنامه کانون انتخاب می گردند:

الف) حداقل 14 واحد درسی گذرانده باشند.

ب) تا پایان دوره فعالیت شورا، دانشجو باشند.

ج) در نیمسال قبل از تقاضای عضویت در شورای مرکزی کانون، مشروط نشده باشند.

د) ظرف دو سال اخیر در کمیته انضباطی حکم قطعی منجر به محرومیت از تحصیل به مدت یک نیمسال یا بیشتر نداشته باشند.

در کانونهایی که دارای شاخه کانونی می باشند، هر یک از شاخه ها بصورت جداگانه اقدام به برگزاری جلسه مجمع عمومی و انتخاب اعضاء شورای شاخه کانون نموده و اعضاء شوراهای منتخب هر یک از شاخه ها، با برگزاری انتخابات جداگانه، از میان خود شورای مرکزی کانون را انتخاب می نمایند.

جلسات شورای مرکزی کانون حداقل ماهی یکبار با حضور حداقل 4 نفر از اعضاء تشکیل میشود و مصوبات آن با رای اکثریت نسبی حاضرین معتبر است.

تبصره کلیه مصوبات کانون باید منطبق با اساسنامه کانون، سیاستها، اولویتها و برنامه های کلی مصوب مجمع عمومی و مصوبات شورای هماهنگی کانونها باشد.

در اولین جلسه شورای مرکزی کانون، اعضاء شورا یک نفر را از میان خود به عنوان دبیر کانون انتخاب و به مدیریت فرهنگی معرفی می نمایند. دبیر کانون مسوولیت برنامه ریزی جلسات شورا مرکزی کانون و نظارت بر اجرای مصوبات آن، شرکت در جلسات شورای هماهنگی کانونها و ارائه گزارش مستمر به آن شورا و پیگیری مصوبات شورای هماهنگی کانونها را عهده دار میباشد. همچنین مسوولیت کلیه امور حقوقی، اداری و قانونی کانون بر عهده دبیر آن است.

* ماده 4

 شورای هماهنگی کانونها

 در صورت وجود حداقل 3 کانون در دانشگاه مطابق این آیین نامه، مدیر فرهنگی موظف است حداکثر ظرف یکماه نسبت به تشکیل شورای هماهنگی کانونها، اقدام نمایند. دبیران کانونهای موجود در اولین جلسه این شورا 3 نفر از دانشجویان، فارغ التحصیلان و یا کارشناسان (دارای حداقل مدرک کارشناسی) دانشگاه را که دارای سوابق برجسته و ارزنده ای در حوزه فعالیتهای فرهنگی می باشند به مدیریت فرهنگی دانشگاه معرفی می نمایند و مدیر فرهنگی یک نفر از ایشان را برای مدت یکسال به سمت دبیر شورای هماهنگی کانونها منصوب میکند. وظایف شورای فرهنگی دانشجویان به شرح زیر می باشد: ایجاد هماهنگی بین کانونهای دانشگاه و برنامه ریزی جهت فعالیتهای مشترک میان کانونهای مختلف دانشگاه ، تدوین سیاستها، اولویتها و برنامه های کلی کانونها و تعیین میزان اعتبارات مورد نیاز کانونها و ارائه پیشنهادات به مدیریت فرهنگی دانشگاه ، نظارت بر عملکرد کانونها از جهت مطابقت و مصوبات و برنامه های اجرایی با آیین نامه و مقررات کانون و رسیدگی به تخلفات کانونها مطابق این آیین نامه ایجاد تسهیلات لازم جهت برقراری ارتباط کانونهای دانشگاه با سایر نهادهای فرهنگی و دانشجویی داخل و خارج دانشگاه

شورای هماهنگی کانونها هر ماه حداقل یک جلسه برگزار خواهد کرد و جلسات آن با حضور دو سوم اعضاء رسمیت داشته و مصوبات آن با رای اکثریت حاضرین معتبر است.

مصوبات شورای هماهنگی کانونها پس از تایید مدیریت فرهنگی دانشگاه لازم الاجراست. مدیریت فرهنگی موظف است نظرات خود را در مورد مصوبات ظرف حداکثر یک هفته به

دبیر شورا اعلام نمایند. در صورت رد مصوبه ای، دلایل رد باید حداکثر ظرف 15 روز به طور مستند و مستدل به شورای هماهنگی کانونها ارائه شود. پس از بررسیهای لازم در صورت عدم توافق، موضوع به شورای فرهنگی دانشگاه جهت حل اختلاف ارجاع میشود. شورای فرهنگی دانشگاه موظف است ظرف حداکثر 1 ماه رای نهایی را صادر نماید.

کلیه مکاتبات شورای هماهنگی کانونها با امضای دبیر آن معتبرمی باشد.

* ماده 5

 نحوه رسیدگی به تخلفات کانون

در صورتی که کانون پایبند به اصول مندرج در آیین نامه کانونها و اساسنامه مصوب کانون یا مصوبات معتبر کانون نباشد، متخلف شناخته می شود. شورای هماهنگی کانونها مرجع اولیه بررسی و رسیدگی به تخلفات کانونها در چارچوب این آیین نامه میباشد. آراء صادره توسط شورای هماهنگی کانونها پس از تایید مدیریت فرهنگی به عنوان ناظر نهایی آیین نامه لازم الاجراست.

تبصره 1- در صورت وجود کمتر از سه کانون در دانشگاه، مدیریت فرهنگی مستقیماً این مسوولیت را عهده دار خواهد شد.

تبصره 2- در صورت بررسی تخلفات یک کانون در شورای هماهنگی کانونها، دبیر کانون مربوطه فاقد حق رای می باشد.

چنانچه کانون جلسه مجمع عمومی سالانه خود جهت تعیین اعضاء شورای مرکزی را در موعد مقرر (مندرج در اساسنامه کانون) برگزار نکند، شورای هماهنگی کانونها موظف است ضمن صدور اخطار کتبی به کانون، حداکثر مدت 2 ماه به شورای مرکزی مهلت دهد تا نسبت به برگزاری انتخابات در مجمع عمومی اقدام نماید. در صورتیکه شورای مرکزی کانون نسبت یه برگزاری مجمع عمومی در مهلت مقرر تعلل نماید، شورای هماهنگی کانونها ضمن تعلیق شورای مرکزی کانون، اقدام به برگزاری جلسه مجمع عمومی خواهد نمود.

در صورتیکه شورای مرکزی کانون در دو ماه متوالی یا سه ماه غیر متوالی تشکیل جلسه ندهد، ضمن دریافت اخطار کتبی از شورای هماهنگی کانونها، 15 روز فرصت دارد نسبت به برگزاری جلسه شورای مرکزی کانون اقدام نماید. در صورت عدم اقدام لازم در مهلت مقرر، شورای هماهنگی کانونها ضمن انحلال شورای مرکزی موظف است ظرف حداکثر یک ماه نسبت به برگزاری مجمع عمومی فوق العاده جهت انتخاب اعضای شورای مرکزی جدید اقدام کند.

تبصره 3 در صورتیکه شورای مرکزی کانون پس از دریافت اخطار کتبی، در مهلت مقرر تشکیل جلسه دهد، در جایگاه خود ابقاء می شود و در صورت تکرار تخلف شورای هماهنگی کانونها آن را منحل نموده و جهت برگزاری مجمع عمومی فوق العاده اقدام خواهد نمود.

چنانچه کانون در چهارچوب اهداف و وظایف مندرج در اساسنامه و مصوبات معتبر خود عمل نکند، دبیر کانون توسط شورای هماهنگی کانونها مورد سوال قرار می گیرد و در صورت موجه نبودن دلایل ارائه شده توسط دبیر، شورای هماهنگی کانونها به کانون اخطار کتبی خواهد داد.

چنانچه شورای هماهنگی کانونها غیر فعال بودن یک کانون را در طول یک ترم تحصیلی بر اساس ادله ارائه شده موجه نداند، ضمن صدور اخطار کتبی، مدت 2 ماه به شورای مرکزی کانون مهلت خواهد داد تا نسبت به ترمیم فعالیتهای کانون اقدام نماید. در غیر اینصورت شورای هماهنگی کانونها ضمن صدور اخطار کتبی دوم به کانون، شورای مرکزی کانون را منحل نموده و نسبت به برگزاری مجمع عمومی فوق العاده اقدام خواهد نمود. در صورتیکه تعداد اعضاء رسمی کانون از 15 نفر کمتر شود، کانون مهلت دارد در مدت 1 ماه نسبت به ترمیم اعضاء خود اقدام نماید، در غیر اینصورت با رای شورای هماهنگی کانونها و تایید مدیریت فرهنگی، مجوز فعالیت کانون لغو خواهد شد.

در صورتیکه کانون در دوره فعالیت یک ساله خود در هر یک از موارد مندرج این آیین نامه 3 اخطار مشابه  یا 5 اخطار غیر مشابه دریافت نماید، با رای شورای هماهنگی کانونها و تایید مدیریت فرهنگی، مجوز فعالیت کانون لغو خواهد شد.

تبصره4 مدیریت فرهنگی دانشگاه نمی تواند بدون استناد به موارد مندرج در این آیین نامه مجوز فعالیت کانون را لغو نماید.

* ماده 6

 ساز و کار مالی و پشتیبانی کانونها

 مدیریت فرهنگی دانشگاه موظف است کلیه امور اداری، مالی و پشتیبانی کانونهای موضوع این آیین نامه را به درخواست دبیر شورای هماهنگی کانونها مطابق تشکیلات موجود در مدیریت فرهنگی دانشگاه عهده دار شوند.

تبصره 1- در صورت امکان ، مدیریت فرهنگی می تواند دبیرخانه مستقلی را برای امور کانونها ایجاد نماید و از همکاری کارمندان، کارشناسان و یا دانشجویان دانشگاه جهت انجام امور محوله بهره گیرد.

تبصره 2- در دانشگاههایی که دانشکده ها و واحدهای تابعه پراکنده آنها دارای کانون یا شاخه کانون می باشد در صورت تقاضا، لازم است اعتبارات و امکانات فهالیت آنها بصورت مستقل تامین گردد.

لازم است بودجه و اعتبارات مورد نیاز و هزینه های مترتب بر این آیین نامه در بودجه تفصیلی سالانه دانشگاه پیش بینی و از محل اعتبارات فرهنگی دانشگاه تامین گردد و مدیریت فرهنگی دانشگاه می تواند در صورت امکان از کمکهای سایر دستگاهها نیز بهره مندشود.

تبصره3 وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بصورت سالانه به منظور حمایت از کانونهای فعال، از محل اعتبارات فرهنگی مبالغی را به عنوان کمک در اختیار مدیریت فرهنگی دانشگاه قرار خواهد داد.

* ماده 7

دستورالعمل های تکمیلی

اداره کل امور فرهنگی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مرجع تفسیر این آیین نامه و تدوین و تصویب دستورالعملهای تکمیلی آن می باشد و وظیفه نظارت بر حسن اجرای آیین نامه و تدوین و تصویب دستورالعملهای تکمیلی آن می باشد و وظیفه نظارت بر حسن اجرای آیین نامه را در دانشگاهها عهده دار است.

* ماده 8

 کانونهای فعال قبلی

کانونهایی که قبل از ابلاغ آیین نامه در دانشگاهها فعال بوده اند موظفند ظرف حداکثر دو ماه وضعیت خود را با مفاد آیین نامه حاضر منطبق نمایند.

* تذکر:  کلیه مهلت ها و زمانهای پیش بینی شده در این آیین نامه، تعطیلات نوروز و تابستان را شامل نمیشود.

* این آیین‌نامه در 8 ماده و 16 تبصره در تاریخ  12 /5 /1389 به تصویب وزیر علوم، تحقیقات و فناوری رسید و از تاریخ ابلاغ به دانشگاهها قابل اجرا است.

 

 

 

آیین نامه انجمن ها ی علمی

 

* مقدمه

به منظور حمایت، تقویت و ترویج فرهنگ و اخلاق علمی در دانشگاه‌های کشور، تقویت روحیه و بنیه علمی دانشجویان مستعد و توانمند و فراهم آوردن زمینه‌های مناسب برای فعالیت‌های جمعی علمی، همچنین بهره‌گیری از توانمندی و خلاقیت آنان در تحقق توسعه علمی و نهضت تولید علم و جنبش نرم‌افزاری انجمن‌های علمی دانشجویی حوزه‌های مختلف دانش با حمایت دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی کشور طبق مفاد این آیین‌نامه تشکیل می‌شوند و به فعالیت می‌پردازند.

* ماده 1

انجمن‌های علمی دانشجویی متشکل از دانشجویان علاقه‌مند به مشارکت در فعالیت‌های علمی در یک دانشکده یا گروه آموزشی است.

تبصره 1ـ در هر دانشگاه متناظر با هر رشته دانشگاهی یک انجمن علمی می‌تواند تشکیل شود.

تبصره 2ـ در صورتی که دانشجویان دو یا چند رشته علاقمند به تشکیل انجمن علمی دانشجویی بین رشته‌ای باشند می‌توانند طبق ضوابط این آیین‌نامه اقدام نمایند.

* ماده 2

 اتحادیه انجمن‌های علمی، تشکیلاتی دانشجویی، غیر انتفاعی و بین دانشگاهی و متشکل از دبیران انجمن‌های علمی در رشته دانشگاهی است که در چارچوب ضوابط این آیین‌نامه و دستورالعمل آن تشکیل می‌شود و به فعالیت می‌پردازد.

* ماده 3

 فعالیت‌های علمی عبارتند از:

1ـ مناظره و نقد علمی

2ـ هم‌اندیشی و نشست‌های تخصصی

3ـ مطالعات و پژوهش‌های علمی

4ـ نشر و ترویج یافته‌های علمی

5ـ فعالیت‌های کمک آموزشی

تبصره‌ـ برخی از مصادیق و عرصه‌های فعالیت انجمن‌هاو اتحادیه‌های انجمن‌های علمی عبارتند از:

1ـ برگزاری دوره‌های آموزشی تکمیلی و تقویتی و تشکیل کارگاههای تخصصی

2ـ برگزاری و همکاری در اجرای جشنواره‌ها، کنفرانس‌ها و مسابقات علمی (داخلی و خارجی)

3ـ تولید و انتشار نشریه علمی، کتاب و نشریات الکترونیکی، نرم‌افزارهای رایانه‌ای و فیلم‌های علمی آموزشی

4ـ برنامه‌ریزی و اجرای بازدید‌های علمی از مراکز علمی، صنعتی و فناوری

5ـ اطلاع‌رسانی در خصوص کلیه فعالیت‌های مرتبط با اهداف انجمن

6ـ حمایت و تشویق مادی و معنوی از ابتکارات، خلاقیت‌های علمی، فعالیت‌های پژوهشی و اختراعات دانشجویان

* ماده 4

 اهداف تشکیل و فعالیت انجمن‌ها و اتحادیه‌های انجمن‌های علمی عبارتند از:

1ـ ایجاد زمینه‌های مناسب برای شکوفایی استعدادها، برانگیختن خلاقیت علمی دانشجویان، دانش‌آموختگان و بهره‌گیری از توانمندی ایشان در تقویت و تحقق فضای علمی دانشگاه

2ـ افزایش مشارکت و رقابت دانشجویان در فعالیت‌های علمی جمعی و نهادینه ساختن این فعالیت‌ها

3ـ حمایت از فعالیت‌های علمی دانشجویی و راهنمایی و هدایت دانشجویان در امر آموزش و پژوهش

4ـ تقویت و تحکیم پیوندهای نظام آموزش عالی با بخش‌های مختلف جامعه

5ـ تعمیق دانش و بینش علمی دانشجویان با بهره‌گیری از توان علمی اعضای هیأت علمی

* ماده 5

دانشجویان کلیه گرایش‌ها و مقاطع تحصیلی یک رشته دانشگاهی اعضای انجمن علمی متناظر با همان رشته به شمار می‌روند.

* ماده 6

شورای مدیریت انجمن علمی متشکل از 5 عضو اصلی و 2 عضو علی‌البدل است که با انجام انتخابات از میان اعضای انجمن، با رأی مستقیم آنان و کسب اکثریت نسبی آرا برای مدت یک سال انتخاب می‌شوند.

تبصره‌ ـ اعضای اصلی و علی‌البدل در رشته‌هایی با فراگیری بیش از 500 دانشجو متشکل از 7 عضو اصلی و 2 عضو علی‌البدل خواهد بود.

* ماده 7

وظایف شورای مدیریت عبارتند از:

1ـ جذب دانشجویان علاقه‌مند و خلاق به فعالیت‌های علمی‌ـ پژوهشی و ایجاد انگیزه برای مشارکت در این‌گونه فعالیت‌ها

2ـ برنامه‌ریزی، ساماندهی، اجرا، هدایت و نظارت بر فعالیت‌های ادواری و سالانه انجمن

3ـ برقراری ارتباط مستمر با دیگر انجمن‌های علمی دانشجویی و انجمن‌های علمی تخصصی داخل و خارج دانشگاه‌ها

4ـ برقراری ارتباط با نهادها و سازمان‌های خارج از دانشگاه برای انجام فعالیت‌های مشترک

5ـ برنامه‌ریزی و پیشنهاد همکاری برای اجرای طرح‌های پژوهشی و مطالعاتی

6ـ تصویب اساسنامه انجمن علمی و اخذ تأیید آن از مدیریت فرهنگی دانشگاه

7ـ همکاری و ارتباط مستمر با مدیر و اعضای هیأت علمی گروه آموزشی ذیربط برای تحقق اهداف و فعالیت‌های علمی انجمن (موضوع ماده 3)

8ـ تشکیل کمیته‌های مختلف کاری و نظارت بر عملکرد آنها

9ـ برگزاری انتخابات شورای مدیریت دوره بعد

10ـ حفظ و نگهداری وسایل و تجهیزات انجمن، تصویب هزینه‌های مالی برنامه‌ها، تنظیم و ارائه گزارش مالی انجمن به طور سالانه و ارسال آن به مدیر فرهنگی دانشگاه

11ـ تدوین برنامه‌های سالانه و ارائه آن به مدیر فرهنگی

* ماده 8

 شورای مدیریت انجمن یکی از اعضای خود را به عنوان دبیر شورا انتخاب می‌کند و به رئیس دانشکده و مدیر فرهنگی دانشگاه اعلام می‌کند.

* ماده 9

دبیر انجمن مسئولیت برگزاری جلسات شورای مدیریت انجمن و پیگیری و نظارت بر اجرای مصوبات آن، شرکت در جلسات شورای دبیران انجمن‌های علمی دانشکده یا دانشگاه و ارائه گزارش مستمر به شورای مدیریت را بر عهده دارد. همچنین دبیر انجمن مسئول انجام کلیه امور حقوقی و اداری انجمن است.

* ماده 10

شورای دبیران:

در دانشگاههایی که حداقل 5 انجمن علمی دانشجویی تشکیل شده باشد شورای دبیران انجمن‌های علمی دانشجویی دانشگاه با حضور دبیران کلیه انجمن‌های علمی دانشجویی تشکیل می‌شود.

تبصره‌ـ دانشکده‌هایی که حداقل 3 انجمن علمی داشته باشند می‌توانند شورای دبیران انجمن‌های علمی دانشکده را تشکیل دهند که وظایف شورای دبیران دانشگاه به جز بند دوم به آن تفویض می‌گردد.

* ماده 11

یک نفر از اعضای شورای دبیران دانشکده به انتخاب ایشان به عنوان دبیر این شورا انتخاب می‌شود که به نمایندگی از این شورا در شورای دبیران انجمن‌های علمی دانشگاه شرکت می‌کند.

 

تبصره‌ـ دبیر شورای دبیران هر دانشکده به تعداد انجمن‌های علمی آن دانشکده در شورای دبیران دانشگاه دارای حق رأی می‌باشد.

* ماده 12

 شورای دبیران انجمن‌های علمی دانشجویی دانشگاه از میان خود یک نفر را به عنوان دبیر شورا انتخاب می‌نمایند که براساس آیین ‌نامه داخلی شورا فعالیت خواهد کرد.

* ماده 13

دبیران شورای دبیران انجمن‌های علمی دانشجویی دانشگاهها حداقل سالی یک بار به دعوت اداره کل امور فرهنگی وزارت علوم جهت بررسی مسائل، مشکلات عمومی انجمن‌ها، انتقال تجربیات و برنامه‌ریزی جهت طرحها و برنامه‌های مشترک تشکیل جلسه می‌دهند.

* ماده 14

 انجمن‌های علمی دانشجویی رشته‌های مشابه می‌توانند نسبت به تشکیل اتحادیه انجمن‌های علمی دانشجویی آن رشته‌ها اقدام نمایند که ضوابط و شرایط تأسیس اتحادیه در چارچوب این آیین‌نامه و دستورالعمل تشکیل و فعالیت اتحادیه انجمن‌های علمی دانشجویی دانشگاهها تعیین خواهد شد.

* ماده 15

 وظایف شورای دبیران:

1ـ پیشنهاد و تصویب طرح‌های مشترک و هماهنگی در اجرای آن برنامه‌ها

2ـ انتخاب نمایندگان شورای دبیران برای شرکت در کمیته حمایت و نظارت بر انجمن‌های علمی دانشجویی دانشگاه

3ـ معرفی یک نفر ناظر برای هیأت اجرایی انتخابات انجمن‌های علمی دانشجویی

4ـ تصویب آیین‌نامه داخلی مشترک انجمن‌های علمی دانشجویی دانشگاه و آیین‌نامه داخلی شورای دبیران در چارچوب این آیین‌نامه

5ـ ایجاد هماهنگی و رسیدگی به مسائل بین انجمن‌های علمی دانشجویی

6ـ نظارت بر حسن عملکرد انجمن‌های علمی دانشجویی (امور مالی، حفظ و استفاده صحیح از اموال و تجهیزات، اجرای آیین‌نامه داخلی و ...) و ارائه گزارش به کمیته حمایت و نظارت بر انجمن‌های علمی دانشجویی دانشگاه.

* ماده 16

 برای تأسیس انجمن علمی دانشجویی، حداقل 5 نفر از دانشجویان رشته ذیربط تقاضای خود را به معاون دانشجویی و فرهنگی دانشکده و در صورت عدم وجود این پست در دانشکده آن را به معاون پژوهشی دانشکده‌ ارائه می‌دهند. معاون دانشکده در صورت عدم تأسیس انجمن در رشته مورد نظر، پس از مشورت با گروه آموزشی مربوطه موافقت خود را برای تأسیس انجمن اعلام و نسبت به فراخوان ثبت‌نام داوطلبان شورای مدیریت و برگزاری انتخابات اقدام می‌نماید.

تبصره 1‌ـ در صورت عدم وجود هر یک از معاونان فوق‌الذکر، به صلاحدید رئیس دانشکده یکی از معاونان عهده‌دار وظایف خواهد شد.

تبصره 2‌ـ انتخابات در سطح دانشگاه و همزمان در کلیه دانشکده‌ها در آبان‌ماه هر سال برگزار می‌شود. معاونت دانشجویی و فرهنگی زمان دقیق برگزاری انتخابات را اعلام می‌کند.

 

 

* ماده 17

 معاون دانشکده صلاحیت نامزدها را بر طبق مفاد این آیین‌نامه بررسی و احراز و پس از اعلام اسامی نامزدها انتخابات را با اعلام قبلی برگزار می‌کند. نتایج آن طی صورتجلسه‌ای تنظیم و به مدیریت فرهنگی دانشگاه ارسال می‌شود.

تبصره 1ـ فقط دانشجویان شاغل به تحصیل در رشته مورد نظر حق رأی و حق داوطلب شدن را دارا می‌باشند.

تبصره 2ـ نخستین شورای مدیریت منتخب حداکثر ظرف مدت دو هفته پس از برگزاری انتخابات باید اساسنامه انجمن را تدوین و به مدیریت فرهنگی دانشگاه ارسال نماید.

* ماده 18

 اداره امور فرهنگی پس از تأیید انتخابات و اساسنامه، انجمن را در لیست انجمن‌های علمی دانشجویی دانشگاه ثبت و به دانشکده اعلام خواهد کرد. مدیر گروه آموزشی مربوط نسبت به صدور حکم اعضای شورای مدیریت برای مدت یک سال اقدام می‌نماید.

* ماده 19

 شرایط داوطلبان عضویت در شورای مدیریت انجمن علمی دانشجویی به شرح ذیل می‌باشد:

الف‌ـ شرایط عمومی

1ـ اشتغال به تحصیل در رشته مربوط

2ـ عدم عضویت در شورای مرکزی دیگر تشکل‌های دانشجویی اعم از صنفی، سیاسی، ورزشی و فرهنگی

تبصره‌ـ اعضای شورای مرکزی دیگر تشکلها در صورت استعفا یک ماه قبل از برگزاری انتخابات انجمن‌های علمی و پذیرش آن می‌توانند داوطلب عضویت در شورای مدیریت انجمن علمی شوند.

3ـ عدم محکومیت منجر به توبیخ کتبی و درج در پرونده یا بالاتر.

4ـ گذراندن حداقل یک نیمسال تحصیلی برای دانشجویان مقاطع کاردانی و کارشناسی

ب‌ـ شرایط اختصاصی

داوطلبان باید حداقل دارای یکی از شرایط ذیل باشند:

1ـ معدل نیمسال گذشته داوطلب کمتر از میانگین معدل گروه در همان نیمسال نباشد.

2ـ داشتن حداقل یک مقاله علمی چاپ شده (اعم از تألیف یا ترجمه) در نشریات دانشجویی، دانشگاهی و ...

تبصره‌ـ تأیید علمی بودن محتوای مقاله توسط مدیر گروه ذیربط انجام خواهد شد.

3ـ اجرا یا همکاری در اجرای یک طرح پژوهشی به تأیید کارفرما یا مجری طرح

4ـ تألیف یا همکاری در تألیف یا ترجمه کتاب

5ـ داوطلب از دانشجویان استعدادهای درخشان و یا برگزیدگان المپیادها باشد.

* ماده 20

 مجوز برنامه‌ها و فعالیتهایی که در سطح دانشکده برگزار می‌شود توسط معاون دانشکده و در صورتی که در سطح دانشگاه برگزار شود توسط مدیر فرهنگی پس از تأیید معاون دانشکده و در صورتی که در سطح ملی یا فرادانشگاهی برگزار شود توسط کمیته حمایت و نظارت از انجمن‌های علمی دانشجویی دانشگاه پس از تأیید مدیر فرهنگی صادر می‌شود.

* ماده 21

 فعالیتهای انجمن‌های علمی دانشجویی در چارچوب این آیین‌نامه و صرفاً در عرصه‌های علمی مجاز می‌باشند و هرگونه فعالیت صنفی، سیاسی و .... توسط انجمنها تخلف محسوب می‌شود.

* ماده 22

 میزان و نحوه حمایت مالی از طرح‌های مصوب انجمنهای علمی دانشجویی به تشخیص معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه می‌باشد.

* ماده 23

 یک ماه قبل از پایان مدت قانونی فعالیت شورای مدیریت انجمن، این شورا با تشکیل هیأت اجرایی انتخابات شامل یک نماینده از اعضای شورای مدیریت (با شرط عدم داوطلبی)، یک نماینده از نماینده شورای دبیران دانشگاه یا دانشکده و یک نماینده از طرف معاون دانشکده نسبت به برگزاری انتخابات دوره جدید اقدام و صورتجلسه را برای معاون دانشکده ارسال خواهد کرد.

تبصره‌ـ در صورت داوطلب شدن تمام اعضای شورای مدیریت یکی از دانشجویان آن رشته را به عنوان نماینده در هیأت اجرایی انتخاب می‌کنند.

* ماده 24

 در صورت وجود هرگونه شکایت و یا اعتراض در کلیه مراحل انتخابات مدیر امور فرهنگی مرجع پیگیری می‌باشد.

تبصره ‌ـ در صورت باقی ماندن اختلاف، کمیته حمایت و نظارت بر انجمن‌های علمی دانشجویی دانشگاه مرجع تصمیم‌گیری نهایی خواهد بود.

* ماده 25

جهت تشکیل انجمن‌ علمی دانشجویی بین رشته‌ای 5 نفر از دانشجویان به عنوان هیأت مؤسس دلایل توجیهی، اساسنامه پیشنهادی و تقاضای خود را به معاون دانشکده ارائه و پس از تأیید ایشان به منظور تصمیم‌گیری برای کمیته نظارت و حمایت از انجمن‌های علمی دانشجویی دانشگاه ارسال می‌شود. در صورت موافقت کمیته با تشکیل انجمن علمی بین رشته‌ای مراتب به دانشکده اعلام و هیأت مؤسس نسبت به فراخوان عضویت در انجمن اقدام خواهد کرد.

* ماده 26

پس از عضوگیری و تصویب نهایی اساسنامه در مجمع عمومی، اعضای انجمن که شرایط عمومی و اختصاصی داوطلبان را دارا می‌باشند، می‌توانند داوطلب عضویت در شورای مدیریت انجمن شده و پس از تأیید نهایی صلاحیت توسط هیأت اجرایی، انتخابات برگزار خواهد شد.

تبصره 1ـ فقط اعضای انجمن حق رأی و حق داوطلب شدن در انجمن مربوطه را دارند.

تبصره 2ـ شرایط داوطلبان عضویت در انجمن علمی دانشجویی بین رشته‌ای باید در اساسنامه پیشنهادی اعلام شده باشد.

* ماده 27

 برای حمایت از انجمن‌های علمی دانشجویی و نظارت بر آن‌ها در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری شورایی مرکب از معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم (رئیس شورا)، معاون پشتیبانی، حقوقی و امور مجلس وزارت علوم یا نماینده تام‌الاختیار وی، مدیرکل دفتر امور فرهنگی (نائب رئیس)، مدیرکل دانشجویان داخل، دبیر کمیسیون انجمن‌های علمی وزارت علوم، کارشناس مسئول امور انجمن‌ها و اتحادیه‌های علمی دانشجویی، سه تن از دبیران اتحادیه‌ها به انتخاب شورای دبیران اتحادیه‌های انجمن‌های علمی‌‌ـ دانشجویی تشکیل می‌شود. دبیرخانه این کمیته در اداره کل امور فرهنگی معاونت فرهنگی و اجتماعی خواهد بود. وظایف این کمیته عبارتند از:

1ـ سیاستگذاری و تعیین خط مشی‌های کلان انجمن‌های علمی دانشجویی دانشگاه‌های کشور در چارچوب سیاست توسعه علمی و قانون برنامه.

2ـ ارزیابی فعالیت‌ها و نظارت بر کمیته‌های نظارت بر انجمن‌های علمی دانشجویی دانشگاه‌ها براساس گزارش‌های مستند و سایر روش‌ها.

3ـ تعیین میزان و چگونگی حمایت مالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از همایش‌های کشوری و نشست‌های علمی انجمن‌ها

4ـ اخذ تصمیم و ارائه پیشنهاد جهت تسهیل ارتباط بین انجمن‌های علمی دانشجویی با  استادان و پژوهشگران و انجمن‌های علمی متناظر یا مشابه آن در کشورهای دیگر.

5ـ تصویب دستورالعمل اتحادیه انجمن‌های علمی دانشجویی دانشگاه‌های کشور و نظارت بر حسن اجرای آن.

* ماده 28

 هیأت مؤسس اتحادیه‌ حداقل 3 تن از نمایندگان انجمن‌های علمی دانشجویی دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در یک رشته علمی معین می‌باشد که درخواست مجوز تأسیس و فعالیت را به شورای حمایت و نظارت بر انجمن‌ها و اتحادیه‌های علمی دانشجویی وزارت علوم (موضوع ماده 27 این آیین‌نامه) ارائه می‌نماید. محتوای این درخواست مشتمل بر موارد زیر است:

1ـ تقاضای عضویت بیش از نیمی از تشکل‌های علمی موجود آن رشته در دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی، به همراه نامه تأیید هر یک از انجمن‌ها که بر مبنای آن مدیر امور فرهنگی دانشگاه تأسیس و فعالیت آن انجمن را تسجیل کرده باشد.

2ـ ارائه پیش‌نویس اساسنامه اتحادیه که به امضای تشکل‌های متقاضی عضویت رسیده باشد.

* ماده 29

 شورای حمایت و نظارت پس از دریافت درخواست هیأت مؤسس و شورای مرکزی موقت اتحادیه حداکثر ظرف مدت دو ماه نسبت به بررسی آن درخواست اقدام می‌نماید و موافقت با تأسیس موقت یا دائمی یا دلایل مخالفت شورا را توسط دبیرخانه به اطلاع مؤسسان خواهد رساند.

* ماده 30

 تأسیس، شرایط انتخاب شوندگان، شورای مرکزی، انتخابات، تشکیلات و ارکان، اساسنامه و انحلال اتحادیه‌های انجمن‌های علمی دانشجویی در دستورالعمل مجزایی که به تصویب شورای حمایت و نظارت بر انجمن‌ها و نظارت بر انجمن‌ها و اتحادیه‌های علمی دانشجویی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری براساس این آیین‌نامه خواهد رسید، تعیین می‌شود.

* ماده 31

 به منظور حمایت و نظارت فعالیت‌های انجمن‌های علمی دانشجویی، کمیته‌ای در هر دانشگاه با همین عنوان با ترکیب زیر تشکیل می‌شود:

1ـ معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه (رئیس کمیته)

2ـ مدیرکل امور فرهنگی دانشگاه (دبیر کمیته)

 

3ـ مدیرکل امور پژوهشی دانشگاه

4ـ مدیرکل امور آموزشی دانشگاه

5ـ یک نفر از اعضای هیأت علمی دانشگاه به انتخاب رئیس دانشگاه

6ـ دو نماینده از شورای دبیران انجمن‌های علمی دانشجویی دانشگاه به انتخاب ایشان

تبصره 1ـ حکم اعضای کمیته توسط رئیس دانشگاه صادر می‌شود.

تبصره 2ـ در دانشگاههایی که برای امور انجمن‌های علمی دانشجویی واحدی مستقل ایجاد شده باشد مسئول آن واحد بدون حق رأی در جلسات کمیته شرکت می‌کند.

تبصره 3ـ اعضای انتخابی کمیته برای مدت یک سال انتخاب می‌شوند.

* ماده 32

 وظایف کمیته حمایت و نظارت بر انجمن‌های علمی دانشجویی دانشگاه به شرح ذیل است:

1ـ نظارت بر حسن عملکرد انجمن‌های علمی در چارچوب قوانین و مقررات و رسیدگی به شکایات و تخلفات و حل اختلافات

تبصره 1ـ در صورتی که شورای مدیریت انجمن علمی یا شورای دبیران دانشگاه از اساسنامه انجمن تخلف نمایند، کمیته حمایت و نظارت برای بار اول به شورای مدیریت انجمن یا شورای دبیران تذکر شفاهی یا کتبی (حسب مورد) می‌دهد. در صورت تکرار تخلف برای بار دوم اخطار کتبی می‌دهد و در صورت تکرار و دریافت اخطار سوم، دبیر انجمن یا دبیر شورای دبیران باید در کمیته حمایت و نظارت دلایل اقدام خود را توضیح دهند. در صورتی که انجمن یا شورای دبیران نتوانند کمیته را قانع نمایند کمیته به شرح ذیل درباره انجمن تصمیم خواهد گرفت:

الف‌ـ انحلال شورای مدیریت انجمن که در این صورت معاون دانشکده موظف است ظرف مدت 2 ماه انتخابات شورای مدیریت را برگزار نماید. (اعضای شورای مدیریت منحل شده نمی‌توانند نامزد انتخابات شوند).

ب) چنانچه تخلفی انضباطی متوجه شخص حقیقی از اعضای شورای مدیریت یا اعضای شورای دبیران باشد، به کمیته انضباطی معرفی خواهد شد.

تبصره 2ـ مرجع تجدید نظر در آرای کمیته حمایت و نظارت شورای فرهنگی دانشگاه است.

2ـ بررسی و تصویب برنامه‌های پیشنهادی انجمن‌های علمی دانشجویی که در سطح فرا دانشگاهی، ملی یا بین‌المللی برگزار می‌گردد.

3ـ سیاستگذاری و تعیین خط مشی‌های کلان انجمن‌های علمی دانشجویی دانشگاه در چارچوب سیاست توسعه علمی کشور.

4ـ برنامه‌ریزی و هماهنگی مسائل بنیادی و مستمر انجمن‌های علمی دانشجویی (تسهیل ارتباطات با دیگر نهادهای جامعه، جلب حمایت‌های مالی، تشویق و تقدیر از انجمن‌های علمی فعال و طرح‌های برگزیده و ...)

5ـ پیشنهاد برنامه و بودجه سالیانه انجمن‌های علمی دانشجویی دانشگاه به ریاست دانشگاه

6ـ پیشنهاد بودجه سالیانه انجمن‌های علمی به ریاست دانشگاه براساس برنامه‌های ارائه شده به مدیریت امور فرهنگی و برنامه مدون انجمن‌ها.

* این آیین‌نامه در این مقدمه،  32 ماده و 21 تبصره در تاریخ  18 /9 /1387 به تصویب وزیر علوم، تحقیقات و فناوری رسید و از تاریخ ابلاغ به دانشگاهها قابل اجرا است.